Lifestyle,  Persoonlijk

Bullet journal #1: Mijn december spread van 2018

In deze terugkerende blogposts neem ik je mee in mijn bullet journal, Ik ben sinds een maand bezig en ik vind het zó leuk om te doen! Ik ga proberen om iedere maand een blog te schrijven over mijn bullet journal. Lees je mee? 

Wat is een bullet journal?

Voordat ik mijn december spread laat zien, leg ik je eerst even kort uit wat een bullet journal nu eigenlijk is. De bedenker van de Bullet journal – Ryder Carrol – beschrijft het als volgt:                                                                                                                    

 ‘’De Bullet Journal is een aanpasbaar en vergevingsgezind  organisatiesysteem. Het kan uw to-do lijst, schetsboek, notitieblok en dagboek zijn, maar waarschijnlijk zal het al het bovenstaande zijn. De Bullet Journal zal  je leren om meer te doen met minder.”

Een bullet journal is een analoog organisatie systeem. Zoals Carrol al aangeeft: je kunt er dus van alles in kwijt en je bent helemaal vrij om het te maken zoals jij dat wil. Een bullet journal bestaat uit diverse symbolen die jouw journal omschrijven, dit zijn de ‘’bullets’’, zoals taken die je nog moet doen, afspraken, events enzovoorts. Iedere pagina bevat stipjes waarmee jij verder kan werken. Vandaar de naam: bullet journal. In de bullet journal zijn er een aantal vaste onderdelen die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld: 

  • Index: dit is de inhoudsopgave waarin je al je onderwerpen opschrijft en de paginanummers erbij schrijft.
  • Key: dit een soort legenda. Je maakt voor iedere activiteit een icoontje
  • Futurelog: dit is je jaarlijkse planning, denk aan feest- en verjaardagen.
  • Monthlog: de planning van de komende maand
  • Daily log: per dag houd je een to do lijst bij, het is een soort agenda
  • Spreads: je kunt van alles bijhouden: per maand, bij een feestdag, doelen die je wil behalen, een lijst met favoriete films, je gewoontes, je gevoel, creatieve uitspattingen en ga zo maar door.

Ik ben pas een maand bezig met de bullet journal (ook wel ‘’bujo’’) en ik vind het super leuk om te doen! Het creëren van een geheel werkt voor mij heel ontspannend. Ik kan mijn gedachten er goed mee verzetten en het is ook wel fijn om eens niet met beeldschermen bezig te zijn!

Op Pinterest , instagram en internet uberhaupt is ontzettend veel te vinden over de bullet journal. Er zitten heel veel creatieve ontwerpen en indelingen bij. Ik haal er zeker inspiratie uit en daar geef ik mijn eigen draai aan!

De accessoires

Een notitieboekje is al voldoende, maar ik zou zelf aanraden om een bullet journal te kopen. Hier staan namelijk al ‘’bullets’’ in en dat is – vind ik – makkelijker om je indelingen te maken.  Je hebt verschillende merken, ik heb er zelf één van MUS. Stiekem omdat ik de voorkant zo mooi vond en omdat er een klein boekje in zit met wat bullet journal hulp. Handig!  Je kan het zo gek maken als je zelf wil. In principe is een pen en boekje genoeg. Omdat ik er echt mijn eigen kunstwerkje van wilde maken, heb ik inmiddels al heel veel spullen verzameld. Ik gebruik speciale fineliners van het merk Pigma, in verschillende kleuren. Dat valt net wat meer op dan potlood. Ik gebruik zeker mijn grijze potlood en gum veel, alle dingen die ik maak, maak ik eerst met potlood en dan pas ga ik er met een fineliner overheen! Zo weet je zeker dat je minder snel foutjes maakt. Om mooie, strakke lijnen te maken, gebruik ik heel vaak mijn geodriehoek. Ik versier mijn pagina met stift, stickers, uitgeprinte plaatjes, washitape, stempels, stencils, aquarelverf enzovoorts. Op de foto’s hieronder zie je mijn bullet journal en een aantal van mijn spullen. 

Mijn december spread

December was mijn eerste maand om mee te beginnen en ik wilde graag de kant van kerst op. Ik heb veel inspiratie opgedaan door pinterest. Zo wist ik wat ik wilde (en ook wat niet!). Ik had besloten dat ik op de eerste pagina een maandopening wilde. Een gezellige, warme bladzijde wat past bij de maand met daarbij een kleine maandkalender.                                                         

Op  de volgende bladzijdes koos ik voor een ‘’mood tracker’’ en een ‘’one line a day’’. Een moodtracker in de vorm van een kerstslinger, met daarbij een soort legenda, zodat ik per dag kan aangeven hoe ik me voel. De ‘’one line a day’’, daar geef ik met één zin per dag aan wat me is bij gebleven, wat ik voelde of iets anders wat past bij die dag.  Dit is voor mij iets wat ik maandelijks wil laten terugkomen, omdat ik het fijn vind om terug te lezen. De ”one line a day” houd ik liever voor mezelf.                                      

Daarna wilde ik op iedere twee pagina’s een weeklyspread zou maken, waarbij ik zou opschrijven wat ik per dag zou doen. Eerlijk gezegd moet ik daar nog een beetje mijn weg in vinden, wat ik wel en niet handig vind werken.  Je ziet ook dat ik al ben veranderd wat betreft mijn weekly spread.                                                                                                                                 

Wat deze maand zeker niet mocht ontbreken, was de christmas spread! Wat heb ik plezier gehad om die te maken! Ik ben stiekem erg trots op die kerstbal met mini tekeningetjes (doodles) erin!   Op de linkerbladzijde heb ik een soort ‘’holiday faves’’  gemaakt voor in de kerstvakantie straks!                                                               

De weekly spread daarna bevat ook nog veel kerstige details, zó leuk! Waar ik dan weer stiekem niet goed tegen kan, is dat 31 december precies in een nieuwe week valt! Die pagina’s zie je dan ook in de volgende bullet journal blog!

De bullet journal is wel echt mijn kunstwerkje. Ik kan er gerust avond aan avond mee bezig zijn, maar soms ligt het boekje ook weer een paar dagen niks te doen in de kast, hoor!  Net wanneer ik er zin in heb en er behoefte aan heb!

Heb jij ook een bullet journal? Hoe organiseer jij al je afspraken, verjaardagen en dergelijke

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *