Travel

Lissabon citytrip

Als je mij volgt op instagram, dan heb je het vast voorbij zien komen. Afgelopen herfstvakantie ben ik vijf dagen in Lissabon geweest. 

Ik heb Lissabon ervaren als een heel gezellige en mooie stad! Dat we mooi weer hadden eind oktober was een ontzettende pluspunt. Lissabon is één van de oudste steden van Europa, de stad zou in 1200 voor Christus al gesticht zijn. De stad is gebouwd op zeven heuvels, dat betekent veel klimmen én je hebt overal en nergens in de stad mooie uitzichtpunten! Nog even terug op het wandelen, neem goede schoenen mee want die heb je nodig! Wij zijn vooral gaan wandelen door de stad en af en toe hebben we een UBER taxi besteld. De enige keer dat we het OV hebben gebruikt, was de trein van Lissabon naar Rossio.  In deze blog deel ik mijn hotspots en tips in Lissabon.

.

Eten & drinken

In de vijf dagen dat ik in Lissabon was, heb ik bij meerdere restaurantjes gegeten. Bij veel plekjes vergat ik foto’s te maken of vond ik het niet bijzonder genoeg. Ik deel hier twee restaurantjes die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

Comoba van de buitenkant

Comoba

Rua de Sao. Paulo 99 – Instagram:  Comoba

Dit was mijn absolute favoriet in Lissabon! Dit restaurant ligt in de wijk Bairro Alto, vlakbij de bekende kabeltram!  Dat kan je dus goed combineren. Ik kwam dit tentje tegen op instagram en het is echt een aanrader! We zijn hier twee keer gaan ontbijten, zorg wel dat je op tijd bent én de openingstijden checkt, het zit namelijk al snel vol! Dit restaurantje heeft een fijne, lichte inrichting, maar ook een bijzondere kaartn. De eerste keer nam ik de matcha pancakes en de beetroot latte. Die latte had ik gezien op een instagrampost en het zag er goed uit. Helaas viel de smaak een beetje tegen, warme bietensap, zeg maar. De pancakes met notenpasta en rood fruit waren heerlijk. De tweede keer nam ik een verse sap en een eggbowl. Die waren erg lekker! Je moet er even naar zoeken, het ligt namelijk uit het centrum, maar echt de moeite waard. 

Pasteis de Belem

Rua Belém 84-92, Belém – Website: onbekend

Je kan Lissabon niet verlaten voordat je een Pastel de Nata eet. Dat is wel hét gebakje van Portugal! Het is een knapperig gebakje met vanilleroom erin. Je kunt de gebakjes in iedere bakkerij en restaurant vinden, maar de lekkerste eet je toch in de wijk Belem, bij bakkerij Confeitaria de Belem. Voor velen staat de bakkerij bekend als Pasteis de Belem. Je moet er even voor in de rij staan, maar dat is het echt wel waard. Je bepaalt eerst hoeveel pasteis je er wil, dat betaal je en dan krijg je een bonnetje zodat je je bestelling een paar stappen verderop kan ophalen. Heel handig en vooral heel smakelijk!

Must do's:

Ik heb prachtige bouwwerken, uitzichten en steegjes gezien in Lissabon, eigenlijk teveel mooie dingen gezien, maar hieronder in willekeurige volgorde mijn favoriete momenten in Lissabon. 

1# De wijk Belem

Belem is een historische wijk gelegen aan de rivier de Taag. Het ligt iets buiten Lissabon en je bent er met de trein in zo’n 7 minuten. Je vindt hier de Torre de Belem, een toren uit het jaar 1515. Vele ontdekkingsreizigers zouden vanuit deze toren begonnen zijn aan hun tocht. Je kan de toren ook van de binnenkant bekijken, wees dan vroeg, want er staat een flinke rij! Ik heb de toren alleen vanaf de buitenkant gezien, maar ik vond het absoluut de moeite waard! Wij waren er al rond 09.30 uur en de zon scheen erg mooi op de toren.

Torre de Belem

Verder vind je in de wijk Belem het Mosteiro dos Jeronimos. Het enorme klooster staat symbool voor de Portugese macht en rijkdom in 15e en 16e eeuw. Het klooster staat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook dit bouwwerk is absoluut prachtig! Zeker ook de tuin die voor het klooster ligt. Natuurlijk kun je dit bouwwerk van binnen bekijken, maar ook voor dit gebouw geldt: wees op tijd en koop je kaartje online of bij het museum ernaast. Dat scheelt je weer een lange wachttijd.

padrao dos descobrimentos
Mosteiro dos Jeronimos

2# LX Factory

LX Factory is een oud fabrieksterrein gelegen onder de Ponte de 25 Abril (ja, de bekende brug). Het is een hippe plek met winkels, werkplekken, restaurants en je vindt overal streetart. Je kijkt je ogen uit hier! Wij zijn hier een middagje geweest en er is genoeg te zien en te doen.

3# Castelo de Sao Jorge

Als je naar Lissabon gaat, dan mag je Castelo de Sao Jorge eigenlijk niet overslaan. Het kasteel staat op de hoogstgelegen heuvel in de stad, waardoor je het kasteel eigenlijk altijd ziet, maar ook waardoor je van het kasteel een fantastisch uitzicht hebt over de stad en de rivier de Taag. Het kasteel is oud, de fundamenten van het kasteel stammen al uit de 6e eeuw voor Christus. In 1147 werd het kasteel tijdens de belegering van Lissabon op de Moren veroverd. Je kan de ruïnes nog bezoeken, je krijgt een plattegrond mee en je kan je echt wel een uur of twee vermaken hier!

4# De wijken Bairro Alto, Alfama & Graca

Lekker rondslenteren door de stad! Ik hou er van! Wandelen en kijken waar je uit komt. De leukste wijken vond ik Bairro Alto, dat is de bovenstad en het is de plek waar je schilderachtige straatjes tegenkomt. Je pakt meteen een cardio workout mee, want de steegjes zijn steil! Een tip van mij: je komt hier ook de Bica’s tegen, dat zijn de bekende, gele kabeltrammetjes! Houd je camera gereed of neem zelf een ritje. Een bekende miradouro is Miradouro Sao Pedro de Alcantara. 

Bairro Alto
Bairro Alto

De wijk Alfama ligt in de buurt van Castelo de Sao Jorge en het Pantheon. Alfama is de oudste wijk van de stad en je vindt hier veel smalle steegjes, de gekleurde huizen en de was die buiten hangt, steile bochten. In de wijk Alfama vindt je diverse bezienswaardigheden, denk aan sé de Lisboa, Castelo de Sao Jorge en het Panteao Nacional. 

Panteao
Alfama

In iedere wijk vindt je diverse uitzichtpunten, ofwel miradouro’s in het Portugees. Twee bekende miradouro’s in deze buurt zijn: miradouro de Santa Luzia en miradouro das Portas do Sol.

Miradouro de Santa Luzia
Miradouro de Santa Luzia

De wijk Graca hadden wij nooit bezocht als de taxichauffeur ons deze tip niet had gegeven. Graca is een mooie, ouderwetse wijk waar het nog redelijk rustig is qua toeristen. Je vindt hier misschien wel de mooiste miradouro van de stad: ‘Miradouro da Nossa Senhora do Monte, of zoals de locals zeggen: Lady of the hills. En ja, dit uitzichtpunt is fan-tas-tisch!

5# Sintra

Na een paar dagen Lissabon is het fijn om wat meer van de omgeving te zien. Wij pakten de trein vanaf het Rossio-station naar Sintra, een schilderachtig plaatsje hoger in de bergen. Je rijdt er vanaf Lissabon in 40 minuten naar toe.

Sintra wordt ook wel ‘het sprookje van Portugal’ genoemd en dat is geheel terecht. Je kan vanaf het Sintra-treinstation met de bus verder het stadje in, maar je kan ook – zoals wij deden – met een tuktuk naar boven. Ik raad je aan om met vervoer te reizen, want de paden zijn enorm steil en er zijn geen aparte wandelpaden.

Sintra is in het geheel de moeite waard, wij reden direct door naar Palacio da Pena. Dit kleurrijke kasteel ligt op 450 meter hoogte en dit geeft een zeer weids uitzicht over de omgeving. Het paleis is gebouwd in 1840 en was het zomerverblijf van de Portugese, koninklijke familie. In 1995 kwam dit paleis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een kaartje kost je 14 euro per persoon, dit is wel inclusief park, paleis en binnenkant van het paleis. Vanaf de hoofdingang is het een flink stuk omhoog wandelen om het paleis te zien. Het paleis wordt omringd door het Parque da Pena en ook dit park is al de moeite waard om doorheen te wandelen.

Het paleis is felgekleurd, overal vindt je de bekende Portugese tegeltjes en er is gewerkt met oog voor detail. Als je een kaartje hebt gekocht om het paleis ook van binnen te bekijken en je houdt van ouderwets interieur, dan is dat het overwegen waard. Ik ben ook binnen geweest, maar het was zo druk, dat je in één stoet van de ene kamer naar de andere kamer loopt.

 

De stad Lissabon is echt de moeite waard. Je kunt je hier prima een dag of vijf vermaken! Als tip geef ik je mee – en eigenlijk moet je dat natuurlijk altijd doen – check van tevoren de openingstijden! Veel bezienswaardigheden zijn dicht op maandag en veel restaurantjes hebben op de zondag en /of maandag aangepaste openingstijden.  Zo zonde als je voor een dichte deur staat.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken met deze blog over Lissabon! Ben jij van plan om deze stad eens te bezoeken?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *